Baangebruik

 
Jaarindeling
De huidige baansoort stelt ons in de gelegenheid het hele jaar door te tennissen op ons park, met in inachtneming van de condities (zie onder “baancondities”).
 
Het “full-service”-seizoen loopt van 1 maart t/m 31 oktober. Dat betekent, dat in deze maanden de bar van het clubhuis is geopend zoals wij dat in het zomerseizoen gewend waren: tijdens (jeugd-) evenementen en (jeugd-) competities én van maandag t/m vrijdag vanaf 19.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 14.00 uur. Vervolgens is er in de maanden november t/m februari een “low-service”-seizoen. Het clubhuis is met de ledenpas te openen en binnen kun je dan de baanverlichting bedienen (zie onder “baanverlichting”). Tijdens evenementen in deze periode (zie in de Matchpoint en op de website de evenementenkalender) is er bardienst. Voor als er geen bardienst is is een thee-/ koffieautomaat (onder de bekerkast).
 
Wanneer zijn de banen voor wie beschikbaar?
Voor alle leden geldt dat de banen niet beschikbaar zijn tijdens evenementen, zoals interne toernooien, tossavonden, het Open Toernooi, clubkampioenschappen en de competities.

Tijdens de seniorencompetitie wordt 1 baan beschikbaar gehouden voor vrijspelen via het afhangbord. Zie voor de evenementen de Clubagenda op de website.

Met de tennisschool zijn afspraken gemaakt over het aantal lesbanen. Van maandag t/m donderdag gebruikt de tennisschool in principe 4 banen van 16.00 uur (woensdag 13:00 uur) tot 19:00 uur voor de jeugd. Vanaf 19:00 uur zijn ’s avonds 2 lesbanen voor de senioren beschikbaar.
 
Rookvrij tennispark
Tennisclub Zwaanshoek ondersteunt het streven naar een rookvrije generatie. Daarom heeft het bestuur besloten om de laatste stap te zetten naar een geheel rookvrije club. Dit betekent dat er vanaf 1 maart 2020 niet meer mag worden gerookt op ons tennispark en in het clubgebouw.
 
Leden van T.C. Zwaanshoek vinden het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. Roken en sport passen niet bij elkaar. Door het tennispark rookvrij te maken is roken minder normaal en aantrekkelijk voor kinderen. Zo komen jeugdleden én alle andere leden zo min mogelijk met roken in aanraking bij het uitoefenen van hun sport.

Jeugd
Voor de jeugd zijn de banen beschikbaar van maandag t/m vrijdag tot 19:00 uur en in het weekend.

Tijdens de jeugdcompetitie op woensdagmiddag zijn er geen vrijspeelbanen. Bij uitloop van de wedstrijden blijft een deel van de banen beschikbaar voor het afspelen ervan.

Senioren
Voor de senioren die gekozen hebben voor een daglidmaatschap zijn de banen beschikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 18:00 uur.

Het afhangen
Alle leden dienen bij gebruik van banen af te hangen
(of de pasjes liggen op de baanindeling van het tossbord). Het afhangbord hangt rechts van de bar in het clubhuis. De gebruiksaanwijzing hangt erbij.
 
Het afhangbord is zo geprogrammeerd dat het baangebruik bij een single 30 minuten omvat en bij meer dan 2 spelers 45 minuten. Je kan doorspelen totdat je baan door andere spelers wordt afgehangen. Als leden zich bij jouw baan melden (en je tijd is om) stop je met spelen en kunnen de nieuwe spelers de baan op. Je kan pas opnieuw afhangen als je de baan hebt verlaten.

Het is leden toegestaan om een introducee mee te nemen. Na het doorhalen van de pas op het afhangbord kun je met de knop Introducee zijn of haar gegevens invoeren. Kosten zijn € 5,00 te voldoen in de bus bij het afhangbord. Het bedrag kan ook overgemaakt worden naar NL97 RABO 0306 9095 10 van 
Tennisclub Zwaanshoek onder vermelding van Introducee.

Baanverlichting
De schakelkast met de schakelaars voor de verlichting bevindt zich in de gang tussen de kleedkamers boven de AED. Wanneer je als laatste van de baan komt (en er is geen belangstelling meer om te spelen) doe dan het licht uit. Let op, natuurlijk alleen als de baan ernaast, die van dezelfde lichtmasten gebruik maakt ook leeg is! Als er voldoende animo om te spelen is, kun je het licht beter aan laten. Dit kan je eenvoudig checken met de ClubApp. Eenmaal uitgeschakeld moeten de lampen eerst een half uur afkoelen voordat ze weer kunnen branden. Er is dan ook een vertraging ingebouwd die er voor zorgt dat de lampen niet eerder aan kunnen nadat ze gebrand hebben. In dat geval kan voor een andere baan(-verlichting) gekozen worden. Overigens gaat de verlichting automatisch uit om even voor 23:00 uur.
 

Schone banen
Bij blad en takjes op de baan moet er eerst met de mat gesleept worden voordat je gaat tennissen. Dit om te voorkomen dat je uitglijdt en dat er vuil in de mat getrapt wordt. De sleepmatten hangen op de banen 1/2, 3, en 4/5, 6/7 en 8/9.

Het gebruik van de sleepmat Super Clean:

  • Zorg ervoor dat de mat met de juiste zijde boven en vlak op de grond ligt. De bovenzijde staat aangegeven op de trekstang. Als er toch nog blad blijft liggen veeg dan nog eens.
  • Schud de verzamelde bladeren van de mat af door de mat op te houden aan de trekstang. Doe dit liefst op dezelfde plaats op de baan, tegen het hek aan. Het geheim: loop flink door en schud de mat regelmatig leeg.
  • Belangrijk: hang de sleepmat na gebruik terug aan het hek op de daarvoor bestemde haken. Zo blijft hij goed werken.
 

Baancondities

  • Bij regenplassen is sponsen niet toegestaan. Bij sponsen smeer je de mat dicht, waardoor het regenwater niet meer wegloopt.
  • Bij kale vorst is spelen geen bezwaar.
  • Bij sneeuw is het verwijderen van sneeuw NIET toegestaan omdat de mat beschadigd kan worden en infill wordt meegenomen. Bovendien ontstaat bij het betreden van de baan ijsvorming die zich aan de toplaag vasthecht en daardoor langzamer ontdooit. Betreden van de banen die besneeuwd zijn is daarom verboden.
  • Bij ijzel is het uit veiligheidsoverweging af te raden de baan op te gaan.
  • Tijdens dooi is bespelen van de banen verboden zolang de vorst niet uit de bodem is (totale constructie).

Het clubgebouw
Is het hele jaar toegankelijk met de spelerspas. Eenieder wordt dringend verzocht het clubgebouw goed af te sluiten bij het verlaten van het park. Kijk ook altijd of de schuifdeur in het slot zit! Er is een verlichtingsschakelaar aangebracht om in de kantine de TL-verlichting aan te kunnen doen, die uiteraard bij het verlaten van het park uitgeschakeld moet worden.

En dan dit nog: doe het toegangshek dicht als je als laatste het tennispark verlaat. Als je het een veiliger idee vindt, dan doe je het toegangshek ook dicht als je met een klein groepje op het park bent. De volgende (legale) bezoeker kan immers altijd met zijn spelerspas het park op.

Activiteiten op weekdagen
Op maandagochtend vanaf 9:00 uur is er een toss; de eindtijd is afhankelijk van de belangstelling en om 10:00 uur of 10:30 uur wordt gezamenlijk koffie gedronken.

Op dinsdagochtend is een reguliere KNLTB damesdubbelcompetitie. Hieraan wordt door 1 team, bestaande uit 4 dames deelgenomen. De dames spelen 2 partijen.

Op donderdagochtend speelt elke week om 9:00 uur een team uit of thuis een wedstrijd in een competitie tussen 9 verenigingen in de Haarlemmermeer, speelsterkte 7/sterke 8. Het seizoen loopt van april t/m september en in de zomerstop worden de inhaalwedstrijden gepland. Het team bestaat uit 4 dameskoppels. De partij omvat 2 gewonnen sets. Voor dit seizoen zijn er genoeg spelers en invallers. Als er veel belangstelling is kan worden overwogen om volgend jaar 2 teams in te zetten.

Op vrijdagochtend speelt 1 x in de 14 dagen om 9.00 uur een team uit of thuis een wedstrijd in een competitie tussen 9 verenigingen in de Haarlemmermeer, speelsterkte 7/sterke 8. Het seizoen loopt van april t/m september en in de zomerstop worden de inhaalwedstrijden gepland. Het team bestaat uit 4 dameskoppels. De partij bestaat uit 2 x 40 minuten. Hiervoor zijn invallers nog welkom.

Bovenstaande activiteiten vinden plaats onder begeleiding van Joke Verhoeven, tevens contactpersoon en te bereiken via: [email protected].

Op dinsdag- en donderdagochtend speelt vanaf 9:00 uur een groep, die om 10:00 uur gezamenlijk koffie drinkt. Op woensdagochtend start om 9:00 uur een toss, waarbij de pasjes elk halfuur worden gewisseld. Ook dan wordt er om 10:00 uur gezamenlijk koffie gedronken. Uiteraard is eenieder welkom!

Heel veel tennisplezier!