Bardienst

 
De bar en keuken is onder eigen beheer van Zwaanshoek Tennis & Padel. Dit betekent dat seniorleden van de vereniging ieder jaar twee of meer bardiensten draaien. De datum en tijd kan je zelf kiezen nadat je bent ingelogd op de website via Mijn Club. Je kan je ook inschrijven via de Dienstenplanner van de KNLTB Clubapp op je telefoon of tablet. 
 

Downloads

Hoe weet ik wanneer ik bardienst heb?

 1. Je hebt jezelf twee of meer keer ingedeeld via de ClubApp (zie tabblad Club -> Diensten in de app).

  Je kan ook bardiensten inplannen via de website (inloggen via Mijn Club).

  Tip: noteer de datum en tijd meteen in je agenda!

 2. Je bent door de bardienstcoördinator twee keer ingedeeld. De datum en tijd vind je op de website www.tczwaanshoek.nl nadat je bent ingelogd. Het totale overzicht van de bardiensten hangt op de prikborden in de gang in het clubhuis.
Als je een e-mailadres hebt achtergelaten krijg je voor je bardienst nog minimaal twee keer een herinneringsmail.
 
Let op: het niet ontvangen van de e-mail is geen reden voor het niet laten ingaan van de sancties als je niet komt opdagen!
 

Plotseling verhinderd? Regel een vervanger

Mocht je op de datum waarop je staat gepland plotseling verhinderd zijn, dan dien je zelf voor een vervanger(ster) te zorgen c.q. te ruilen met een andere bar/kantinedienst. Als er geen bardienst komt opdagen dan wordt van desbetreffende de spelerspas geblokkeerd. De spelerspas wordt weer geactiveerd na ontvangst van de verhoogde contributie door de penningmeester van Zwaanshoek Tennis & Padel.
 

Ik heb bardienst en nu?

Heb je nog geen bardienstervaring en wil je op voorhand graag wat extra uitleg? Meld dit dan bij de weekcoördinator. Deze zal je dan telefonisch of ter plaatse tekst en uitleg geven. 

Als je een bardienst overneemt, dan ga je naar het clubhuis om je te melden bij de dienstdoende bardienst. Die zal je een overdracht geven van wat er tot dan toe is gebeurd.

Als je als eerste bardienst staat gepland, dan moet je de bar openen:

 • Met behulp van je ledenpas open je het clubhuis en de luiken van de bar. Hiervoor hoef je alleen je ledenpas voor het elektronische toegangssysteem te houden.

 • Vervolgens zet je de lichtschakelaars aan. Achter de kassa zit ook een dimmer, die draai je helemaal open.

 • Voor de gezelligheid kan je de muziek aanzetten (via 2 knoppen).

 • Het tv-scherm met het menu zet je aan door de laatste zwarte knop in te drukken.

 • Zet eerst de afwasmachine aan (die heeft enige opwarmtijd nodig). Zijn er weinig mensen op het sportpark? Dan kan je de afwas natuurlijk ook even met de hand doen om energie te besparen :)

 • Heb je vragen over de verschillende apparatuur? Achter de bar ligt het Draaiboek Bar/Kantinediensten (zwarte map). Hierin staan gedetailleerde beschrijvingen en gebruiksaanwijzingen. In veel gevallen geven ze antwoord op je vragen. En natuurlijk kan je ook een ervaren clublid om hulp vragen als je er even niet uitkomt.
 

AED in gang clubhuis

Als bij een ongeval een reanimatie nodig is, dan vind je de AED op de gang in het clubhuis. Bij de bar is een vaste telefoon aanwezig voor het bellen van de alarmdiensten.
 

Bediening lichtmasten

De lampen van de tennis- en padelbanen gaan automatisch aan op het tijdstip dat je een baan hebt gereserveerd. De lichtmasten kun je ook bedienen met behulp van de tablet in de kantine. Verder is er een app voor je telefoon. Zie het pdf-document Bardienst boek instructies.pdf voor meer informatie over de app. 
 
Als de banen leeg zijn en blijven, kunnen de lichten uit.
 
Via het baanreserveringssysteem in de ClubApp of het afhangbord naast de bar kun je controleren of iemand nog een baan heeft gereserveerd. 
 

Hoe laat eindigt mijn bardienst?

In principe duurt je bardienst op een doordeweekse avond tot 23.30 uur. Dit is een half uur nadat het kunstlicht van de banen is gedoofd. Is het gezellig, en ben je bereid om langer te blijven? Dan kan de bar open blijven tot uiterlijk 00.30 uur. Langer mag niet in verband met de verleende vergunning. Het tijdstip kan afwijken bij georganiseerde evenementen.
 

Frituur

Op doordeweekse avonden mag je als bardienst zelf bepalen of je de frituur aanzet. Uiteraard zet je hem alleen aan bij voldoende animo. Als eerste zet je de afzuiger op 5. Deze vind je in het kleine hok naast de keuken, meteen rechts. Zo gaat ook de verlichting boven de frituur aan.
 
Gedurende de avond en/of bij evenementen overdag zal de weekcoördinator de koelkasten aanvullen, het koffiezetapparaat eventueel schoonmaken en andere voorraden aanvullen. Kom je iets tegen dat je mist? Schrijf het dan op het zwarte bord; dan kunnen we het aanschaffen.
 

Opruimen en schoonmaken

Tijdens en aan het eind van de bardienst zorg je ervoor dat alles zoveel mogelijk is opgeruimd en schoon blijft. Dit zijn onder meer het bar- en keukengedeelte, de kantine en het terras. Dit is onder andere afwassen, spoelen, opruimen, de bar en tafels afnemen, het water uit de vaatwasmachine laten lopen en uitzetten (zie de instructie bij de vaatwasser zelf), tafels en stoelen rechtzetten op het terras en in de kantine, etc. 

Leden en gasten van onze club worden geacht de lege spullen zelf terug te brengen naar de bar.


Als je de bar moet sluiten

Vind je het vervelend om alleen af te sluiten? Vraag aan je laatste gast(en) of die even op je willen wachten.
 
Let op (indien van toepassing):
 • Schakel de terrasverlichting uit (lichtknop zit onder sleutelkastje van het rechter rolluik).

 • Zijn de ramen gesloten en zijn de 2 beweegbare puien op slot? Let op: knoppen draaien tot deuren zeker op slot zijn.

 • Vaatwasser uitzetten en leeg laten lopen.

 • Schakel de frituur uit.

 • Controleer of de lichten van de bar, kantine en kleedkamers niet blijven branden (lichten in entree en toiletten gaan automatisch uit als je het pand verlaat).

Geen alcohol beneden de 18 jaar

Het tappen van alcoholische dranken aan personen beneden de 18 jaar is verboden. Bovendien is de aanwezigheid van personen onder de 18 jaar achter de bar bij wet niet toegestaan.
 
Het kan voorkomen dat er tijdens je bardienst door slecht weer of door andere omstandigheden niemand of slechts een paar mensen op het park aanwezig zijn. Je kan in dat geval contact opnemen met de dienstdoende weekcoördinator. Die kan akkoord geven om de kantine te sluiten.
 

Instructie verantwoord alcoholgebruik

De wet schrijft voor dat op tijden dat er alcohol wordt geschonken iemand aanwezig moet zijn die daartoe gekwalificeerd is. Dit kan een leidinggevende zijn die in het bezit is van een Verklaring Sociale Hygiëne, of een barvrijwilliger die een instructie heeft gevolgd. Deze barvrijwilliger is tenminste 18 jaar oud. Deze instructie is opgenomen in het draaiboek bar/kantinediensten dat achter de bar ligt (zwarte map). Je wordt geacht deze door te nemen.
 
Onder ons motto: met elkaar en voor elkaar wensen we je een gezellige bardienst!
 
PS: Komt de bardienst niet opdagen? Geef dit direct door aan de weekcoördinator. De betreffende weekcoördinator vind je op deze pagina onder Downloads. In het clubhuis hangt een lijstje van weekcoördinatoren aan het prikbord op de gang.

Instructie inschrijven Bardiensten.pdf Weekcoördinatoren 2024 Q1 Versie 1.2.pdf Bardienst boek - instructies.pdf