Padelupdate: verslag commissie Techniek
05 augustus 2021

Tennisclubs in de buurt melden enorme successen met hun padelaanbod. De Padelcommissie onderzoekt in opdracht van het bestuur de mogelijkheden van padel. Wordt T.C. Zwaanshoek een tennis- en padelclub?
Welke opties zijn er voor het aanbieden van padel bij T.C. Zwaanshoek? Het verslag van Ed Ridder van de Padelcommissie Techniek:
Beste leden,
Het bestuur onderzoekt de mogelijkheid van padel binnen onze vereniging. Drie commissies zijn actief: Verenigingszaken, Techniek en Financiën. In verband met het verminderde ledenaantal is financiën een belangrijk aspect bij het onderzoek naar padel.
In de commissie Techniek zitten René Metzelaar, Ruud Hendriks, Reinier van Huyksloot, Frank Kramer en Ed Ridder. In dit artikel willen we inzicht geven in onze werkzaamheden. Het gaat vooral om alle voors en tegens om ons advies te onderbouwen dat wij straks uitbrengen aan het bestuur.
In juni hebben wij een werkagenda opgesteld. Inmiddels is er een ontmoeting geweest met een padelbaanbouwer en zijn we gewezen op alle do’s en don’ts.
Padel: de enige uitweg
We hebben ook een onderhoud gehad met Arnold Verhoeven van TV Bennebroek en Lars Krommendijk van Tennis- en padelvereniging Pim Mulier. Hieruit is één ding duidelijk geworden: padel is de enige uitweg om de teruggang van de tennisvereniging te stoppen.
TV Bennebroek heeft 2 padelbanen en Pim Mulier heeft er 3. De banen zijn meer dan 80% van de tijd volledig bezet. Bennebroek moet al bijna een padelleden-stop aankondigen. Pim Mulier was van 1.200 leden geslonken naar 500 en zit nu dankzij padel weer op 1.100.
Als lid van T.C. Zwaanshoek merk je niet veel van de teruggang. Iedereen kan op de tijd die het hem uitkomt met zijn vaste groepje heerlijk tennissen. Je hebt de laatste tijd meer ruimte om te spelen, maar dat kan ook door Corona komen.
De exploitatie van het afgelopen jaar gaf echter duidelijk een dalende tendens aan, met uiteindelijk een verlies. Willen wij als vereniging overleven dan zijn wij verplicht om nieuwe uitdagingen te zoeken. De oplossing wordt ons in de schoot geworpen: padel!
5 extra padelbanen voor TPV Pim Mulier
TPV Pim Mulier heeft het goed begrepen en heeft inmiddels opdracht gegeven voor de aanleg van 5 extra banen. Hun visie delen ze met veel toptennissers die inmiddels ook padel spelen. Tennis krimpt en zal verder krimpen. De groei van padel zal de komende jaren steeds sneller gaan. Het is vergelijkbaar met de opkomst van tennis in de jaren tachtig. Onder andere John van Lottum en Jacco Eltingh houden zich actief bezig met padel.
Telt T.C. Zwaanshoek nog mee in de regio?
Meer dan 10 jaar geleden heeft onze vereniging gekozen voor kunststof tennisbanen. Een geweldige oplossing: minder onderhoud, geen gravel en 12 maanden per jaar doorspelen. Natuurlijk is dat positief, maar de tennistop bleef op gravel spelen. Het gevolg was dat veel drietjes, viertjes en vijfjes niet meer bij Zwaanshoek wilden tennissen. Zo mis je spraakmakende competitiepartijen, komt het publiek niet meer kijken en mis je aantrekkingskracht voor de jeugd.
Door te kiezen voor hoogwaardige padelbanen die gecertificeerd zijn voor de nationale en internationale competities, wordt de club ook weer interessant voor talentvolle spelers en aankomende talenten. Dat brengt publiek en nieuwe leden naar onze vereniging. Daar is natuurlijk meer voor nodig, maar de basis is er dan.
Hoeveel banen? Waar komen de banen? Hoeveel tennisbanen moeten we daarvoor opgeven?
Met deze vragen zijn we aan de slag gegaan. Er zijn een aantal oplossingen bedacht. Deze worden hieronder apart weergegeven, samen met de voors en tegens.
Waarschijnlijk zijn er leden die hier nog andere ideeën over hebben. Als je een van ons daarover benadert, dan kunnen we het eventueel meenemen in ons voorstel naar het bestuur.
Diverse studies (onder andere van de KNLTB) laten zien dat 2 padelbanen geen optie is. Als je op niveau en competitie wilt spelen dan moet je minimaal 4 banen hebben. De vraag naar padelles is inmiddels ook hard gestegen.
We willen padel integreren binnen onze vereniging. Maar padel is geen tennis in een kooi. Padel is een volwaardige nieuwe sport, en moet dus ook zijn eigen plek krijgen.
Geluidsnormen: 1+2 en 6+7 vallen af
We moeten ook rekening houden met de geluidsnormen die in sommige gemeenten al worden aangescherpt. Daardoor vallen de banen 1+2 en 6+7 af voor padel omdat ze te dicht bij de bewoning liggen.
Voor de aanleg van padelbanen moeten we een keuze maken tussen 3, 4+5 en 8+9. De banen 8+9 vallen af omdat die beter liggen ten opzichte van de ondergaande zon. Voor onze commissie blijven de banen 3, 4 en 5 over als mogelijke locaties voor padelbanen. In de afbeeldingen wordt een bovenaanzicht van ons tennispark weergegeven met een aantal mogelijkheden die we onderzoeken.
Padel is een fantastisch leuke sport in opkomst. In Spanje heeft padel tennis al van de eerste plaats verdrongen. Ook in de EU is de sport bezig aan een opmars. En waarom ook niet. Je leert een beetje tennissen in 5 jaar en je leert een beetje padellen in 5 weken. Het is overigens niet zo eenvoudig, maar dat merk je pas als je denkt dat je kunt padellen.
Lijkt het je leuk om ook een keer te padellen? Geef je op bij de commissie Verenigingszaken en doe mee met een proefrondje. Kijk ook eens op YouTube en google naar de mooiste finalepartijen in padel. Je vindt er legio voorbeelden. Ook kan je diverse lessen volgen om straks je strategie te verbeteren.
De padeltrein is gestart en rijdt. We kunnen nu nog eenvoudig instappen. Hoe langer we wachten, hoe sneller de trein zal rijden en hoe harder we moeten sprinten om er nog op te springen.
Welke mogelijkheden zijn er voor padel?
Oplossing 1
2 banen op baan 3, 1 baan over het inslaghok en deel van het terras.
Voordeel:
- We geven maar 1 baan op.
Nadeel:
- Kost een gedeelte van het terras.
- Het levert 3 padelbanen op. De commissie streeft naar 4
Oplossing 2
3 banen op baan 3, 1 baan over het inslaghok en deel van het terras.
Voordeel:
- We geven maar 1 baan op.
- We krijgen er 4 banen voor terug.
Nadeel:
- Kost een deel van het terras
- De oplossing gaat net en is heel krap bemeten. De padelbouwer is bang dat het net niet lukt.
- De toegang naar baan 1 en 2 moet worden verplaatst.
- De aanleg van een padelbaan op een stuk grond is veel duurder dan op een tennisbaan.
- Padel splijt tennis.
Oplossing 3
Carré-opstelling op baan 4 en 5 (past ook op 6+7 en op 8+9)
Voordeel:
- Deze opstelling past precies op baan 4 en 5 (deze banen hebben een ongunstige zonligging voor tennis).
- Er zijn nauwelijks bouwkundige voorzieningen nodig.
- Er ontstaat een leuk pleintje in het midden voor de kijkers.
- Padel is apart gegroepeerd en splijt geen tennisruimte.
Nadeel:
- Je maakt niet optimaal gebruik van de ruimte.
- Onderhoud wordt moeilijk.
- Het kost 2 tennisbanen en je krijgt er 4 padelbanen voor terug.
Oplossing 4
5 padelbanen op baan 4 en 5.
Voordeel:
- We geven 2 tennisbanen op en we krijgen er 5 padelbanen voor terug.
- We maken optimaal gebruik van de ruimte.
- Het onderhoud is makkelijk.
- Het terras blijft intact.
Nadeel:
- We verliezen 2 tennisbanen
Nieuwscategorieën