Terugblik op het tennisjaar 2020

31 december 2020


Aan het begin van 2020 had niemand voorzien dat dit zo’n bijzonder tennisjaar zou worden. Afgelopen maart werd ook ons land hard getroffen door het coronavirus. Middenin de huidige lockdown zou je bijna vergeten dat we het grootste deel van het seizoen “gewoon” mochten tennissen. Uiteraard wel op anderhalve meter afstand van elkaar. Tennis was afgelopen jaar dé sport om de coronapandemie goed door te komen.

Het jaar 2020 begint fantastisch met de traditionele nieuwjaarsreceptie, waarop wordt getoost op het nieuwe tennisseizoen. Vele leden hebben zich alvast ingeschreven voor de voorjaarscompetitie en de Spring Doubles Open 2020. En van het coronavirus heeft bijna nog niemand gehoord.

Frank Kramer is uitgeroepen tot Clubheld van het Jaar 2019 van de gemeente Haarlemmermeer. Frank won van vele andere kandidaten van Haarlemmermeerse sportverenigingen.

De pubquiz zorgt in januari voor een bomvol clubhuis. Onder leiding van Ad ‘Mister Pubquiz’ de Vlieger beantwoorden maar liefst 18 teams vragen over sport, cultuur, wetenschap, taal en muziek. De Marley Brothers nemen de felbegeerde trofee mee naar huis. Het is een avond om niet te vergeten.

De Onderhoudscommissie heeft in de wintermaanden de tennisbanen grondig schoongemaakt en van nieuwe infill voorzien. Vanaf 1 maart 2020 is ons tennispark officieel rookvrij. Zo kan iedereen ongehinderd sporten.

In maart wordt Nederland zwaar getroffen door het coronavirus. Ons eigen Spring Doubles Open 2020 dubbeltoernooi  wordt gestaakt en het tennispark gesloten. Er volgt een tennisloze periode die minimaal tot en met 28 april zal duren. Onze nieuwe jeugdsponsor Athalos zorgt voor een lichtpunt in deze donkere periode. Net zo hartverwarmend is de Stay@home Tennis Challenge die Tennisschool Haarlemmermeer organiseert voor de thuisblijvende jeugd.

Vanaf 29 april mag onze jeugd eindelijk weer tennislessen volgen, vrij spelen mag vanaf 6 mei onder ouderlijk toezicht. Senioren gaan vanaf 11 mei weer enkelspelen. De periode zonder tennis is eindelijk voorbij.

De club is op tijd voorbereid op de coronacrisis dankzij het nieuwe digitale afhangsysteem via de KNLTB ClubApp. Zo blijft het aantal mensen op het tennispark binnen de perken en kan iedereen zijn sport veilig uitoefenen.

In juni sluit T.C. Zwaanshoek zich aan bij de actie “Balletje slaan?”. Tennis ontpopt zich als dé sport die je veilig kan uitoefenen in coronatijd. Jesper de Jong geeft een flitsende demonstratie aan leden en niet-leden op ons tennispark. De club haalt zelfs de voorpagina van Hcnieuws.nl.

In juni wordt bekendgemaakt dat Rijwielspecialist Hart de sponsoring verlengt van het Open Jeugdparktoernooi tot en met 2022. Dat is bijzonder goed nieuws, zeker omdat het toernooi dit jaar door de moeilijke omstandigheden niet doorgaat.

In juli wordt de bar geopend en mogen leden na het tennissen weer een drankje drinken. Ook kan er weer worden getosst en zijn de najaarscompetitieteams bekendgemaakt.

Eind juli bereikt ons het droevige nieuws dat Co Yu is overleden, een van onze dierbare leden.

Eind augustus komen meer dan 50 junioren bijeen voor de start van de KNLTB Competitie 2020. Elke jeugdspeler neemt een prachtig shirt in ontvangst  van onze jeugdsponsor Athalos.

Vanaf 6 september gaat de KNLTB Competitie 2020 van start voor junioren en senioren. De teams kunnen verschillende wedstrijden spelen.

Na de Internationale Coming Out Day, mede ondersteund door Tennisclub Zwaanshoek, kondigt het kabinet echter nieuwe maatregelen aan. Vanaf 14 oktober moeten de competitie, toss en ladder worden gestaakt. In een videoboodschap bedankt jeugdsponsor Athalos onze club voor de prettige samenwerking.

Er volgt een periode van strenge en minder strenge kabinetsmaatregelen. We kunnen niet altijd dubbelen en in de hal spelen, maar gelukkig blijft buiten singelen wel mogelijk. In december is de schakelkast van de baanverlichting naar de hal in het clubhuis verplaatst  om energie te besparen. Zo kunnen leden voortaan de lichtmasten eenvoudig bedienen.

Namens de redactie een gelukkig en gezond 2021 gewenst!

 

Nieuwscategorieën